Omega 3’e doymak için 5 adımda temizleyin; hamsinin faydasını çöpe atmayın!

Türk mutfağında sıklıkla yer alan besinlerden biri olan balık grubu, hafızayı güçlendiren Omega 3’ü bolca içeriyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de balığa ulaşmak ise oldukça kolay oluyor. Özellikle Karadeniz’de sıklıkla bulunan hamsi, Türkiye’de en çok tüketilen balıklar arasında yer alıyor. Kaldı ki, hamsinin faydaları saymakla bitmiyor.
Karadeniz mutfağında pilavından kızartmasına kadar birçok türde yemeğinin yapıldığı hamsi, faydalarıyla vücudu destekliyor. Özellikle bol miktarda Omega 3 içeren hamsi, güçlü bir hafıza kaynağı olarak düzenli tüketilmesi gereken balıklar arasında yer alıyor. Ancak hamsinin düzenli tüketilmesi kadar, doğru temizlenmesi de gerekiyor. Aksi takdirde hamsiden istenilen fayda sağlanamayabiliyor. Peki hamsi nasıl temizlenir? İşte hamsi temizliğinin püf noktaları…
HAMSİ TEMİZLİĞİNE BAŞ KISMINDAN BAŞLAYINHamsi temizlemesi zor olan bir balık olmamakla birlikte birkaç püf noktanın bilinmesi halinde hemen pişmeye uygun olan getirilebilen balıklar arasında yer alıyor. Hamsinin faydalarından tam anlamıyla yararlanmak için temizliği doğru yapmak gerekiyor. Bunun için ilk olarak balığın baş kısmını gövdeden ayırmak gerekiyor. Elle kolayca yapılabilecek bilen bu işlem, bıçakla da pratik bir şekilde yapılabiliyor.
KULLANMADAN ÖNCE İÇ ORGANLARINI MUTLAKA TEMİZLEYİNHamsiyi sağlıklı bir şekilde tüketmek için hamsinin iç organlarının temizlenmesi gerekiyor. Başı gövdeden ayrılmış olan hamsilerin iç organlarını temizlemek için baş parmağı kuyruğa doğru kaydırarak tüm organları dışarı atma suretiyle temizleme işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda çay kaşığı da hamsinin iç organlarını temizlemek için işe yarıyor.
HAMSİYİ AÇARAK TEMİZLEMEYE DEVAM EDİNHamsinin parçalanmadan ikiye ayrılması için ince bir bıçak kullanmayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda yavaş el dokunuşlarıyla da ikiye ayırabileceğiniz hamsi, bu şekilde daha kolay pişiyor. Sadece daha kolay pişirmek için değil, hamsinin kılçığını çıkarmak ve temizlemediğiniz bir noktasının kalıp kalmadığını görmek için de hamsiyi ikiye ayırmanız gerekiyor.
KILÇIĞINI ÇIKARMADAN TÜKETMEMEYE ÖZEN GÖSTERİNHamsi yerken kılçıkları kişiyi rahatsız edebileceği gibi birtakım istenmeyen sağlık sorunlarını da kazayla ortaya çıkarabiliyor. Bu nedenle ikiye ayrılmış olan hamsilerin ortaya çıkan kılçıklarını uçtan başlayarak çekip çıkarmanız gerekiyor.
MUTLAKA TUZU SUDA BEKLETİNHamsi temizliğinin son aşaması için bir kaba su doldurup tuz eklemeniz gerekiyor. Hamsinin tüm temizlenmesi gereken kısımlarını temizledikten sonra hamsiyi pişirme anına kadar diri tutmak için tuzlu suda bekletmek gerekiyor. Tuzlu su içerisinde bekleyen hamsiler sadece diri kalmıyor; su içerisindeki tuz, aynı zamanda, hamsilerin daha hijyenik hale gelmesini de sağlıyor.

Back To Top