Kabak helvası nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Tatlı çeşitleri, Türk mutfağının en sevilen tarifleri arasında yer alıyor. Yöreden yöreye göre değişen tatlı türleri aynı zamanda farklı pişirilme tekniklerin de sahip olabiliyor. Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar gelebilen tatlıların yanı sıra sütlü ve şerbetli tatlı çeşitlerinin hemen hepsi, kültürümüzde özel bir yere sahiptir.
Bu yazımızda sizlere, Burdur yöresine ait olan kabak helvası tarifinden bahsedeceğiz. İşte kabak helvası yapmak için gerekli malzemeler ve bu yöresel lezzetin adım adım nasıl yapılacağı!
Kabak Helvası Tarifi MalzemeleriBurdur yöresi bilindiği gibi farklı lezzetleri ile Türk mutfağının dikkat çeken illeri arasında yer alıyor. Bölgede özel olarak üretilen sebze ve meyveler ile hazırlanan birçok tarif hem mutfaklarımızda hem de kültürümüzde özel bir yere sahiptir. Tatlı türleri ise Türk kültürünün en önemli yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Genel olarak tüm özel günlerde konuklara ikram edilen tatlılar, bayram günlerinin de en sevilen kısmını oluşturur. Aynı zamanda akşam yemeklerinden sonra tatlı tüketimi de Türk milleti tarafından oldukça sevilmektedir. Bu tatlı türleri arasında yer alan helvanın yeri ise hemen hemen herkeste ayrıdır. İrmik helvası ya da un helvası, bu tür arasında en popüler olan iki çeşidi oluşturur. Bu yazımızda ise sizlere belki de daha önce denemediğiniz hatta duymadığınız kabak helvasından bahsedeceğiz. Değişik tatlar arayışında olanlar için oldukça ideal bir seçenek olan kabak helvası için ihtiyacınız olan malzemeler şunladır;
Sakız kabağıToz şekerBademLimon suyuKabak Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?Kabak helvası, Burdur ilimizin yöresel lezzetleri arasında yer alıyor. Burdur ziyaretlerinizde dönemine denk gelirseniz birçok yerde kabak helvasını görebilirsiniz. Yöre halkı tarafından da sıklıkla yapılan bu tatlı, yemeklerden sonra tüketilebildiği gibi sabah kahvaltılarında da yöre halkı tarafından reçel olarak tüketilmektedir. Sizler de evinizde kabak helvasını kolayca hazırlayabilir ve gelen konuklarınıza oldukça ilginç bir lezzet sunabilirsiniz. Kabak helvasının tam kıvamında ve tadında olabilmesi için izlemeniz gereken yapım aşamaları şu şekilde sıralanmaktadır;
İlk olarak sakız kabağını ya da kabaklarını yıkayınArdından kabakları parçalara bölün ve kabuklarını soyunKabağın içerisindeki çekirdekli kısmı atın ve iri dişli bir rende ile kabakları aşağı doğru olacak şekilde rendeleyinRendelenen kabakları bol su ile yıkayın ve süzgeçten geçirinAvucunuzun içine kabak rendelerini alın ve suyunu akıtınSıktığınız parçaları ayrı bir yere koyun ve bekletinAyrı bir kapta iki ölçü kabağa bir ölçü toz şeker olacak şekilde hazırlığınızı yapın ve karışımı sulandırarak tencereyi ocağa alınÜzerine süzdüğünüz kabak rendelerini ilave edinKabaklar suyun yarısını çektikten sonra sürekli olarak karıştırmaya başlayınHafif ateşte karıştırdığınız kabaklar sakız formuna ve altın sarısı bir renge geldiğinde suyunu da çekmiş olacaktırBu aşamada tencereyi ocaktan alın ve kabak helvanız hazır!Kabak Helvasının Püf NoktalarıKabakların sert olması halinde daha yumuşak bir kıvam elde etmek için biraz daha su ilave edilmesi ve pişirilmeye devam edilmesi gerekir. Bu tatlının şekerlenmemesi için ise şekerle pişirme aşamasında limon suyu eklenmelidir. Aynı zamanda bu aşamada limon tuzu da tercih edilebilir. Servis tabaklarına alınan kabak helvasının üzerine ise bademler yerleştirilir ve bu şekilde servis edilir.

Back To Top