Kabak borani nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Borani, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurt ile hazırlanan bir aperatif türüdür. Borani yaparken orijinalinde tuzlu yoğurt ve bal kabağı yer alır. Ancak günümüzde daha farklı malzemeler ile de borani hazırlanabilmektedir. Genellikle ıspanak ile tercih edilen boraniyi bu kez kabak ile deneyebilir ve oldukça farklı bir lezzet ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kabak borani yaparak hem akşam yemeklerinize farkı bir tat getirebilir hem de gelen konuklarınıza ikram etmek için farklı bir sunum tercih edebilirsiniz.
Kabak Borani Tarifi MalzemeleriKabak boraninin tarihinin Abbasiler Dönemi’ne kadar dayandığı bilinmektedir. Bu yemeğin ismini ise hamaratlığı ve güzel yemekler yapması ile bilinen, Abbasilerin ünlü hükümdar halifesi Harun Reşit’in gelini, Abbasilerin yedinci halifesi Memun’eşi Buran’dan aldığı ileri sürülmektedir. Sofralarınıza tarihi ve yöresel bir lezzet eklemek için siz de kabak borani tarifini mutfaklarınıza deneyebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan malzemeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
3 adet sakız kabak500 gram kuşbaşı et2 su bardağı haşlanmış nohut500 gram süzme yoğurt1 adet kuru soğan1 baş sarımsak6 yemek kaşığı sıvıyağ1 tutam toz kırmızı biber6 su bardağı kaynar su4 adet kurutulmuş biberKabak Borani Tarifi Nasıl Yapılır?Kabak borani yapmak için yukarıda yer alan oranlardaki malzemeleri kullandığınız taktirde, ortalama olarak sekiz kişilik servis elde edebilirsiniz. Kabak boraninin hazırlık süreci on beş dakika olup, pişme süresi ise ortalama olarak bir saati bulacaktır. İlk kez kabak borani deneyecek olanlar için ise hazırlık süreci biraz daha uzun olabilir. İlk başta zorlayıcı bir hazırlık sürecine sahip gibi görünen kabak borani aslında oldukça pratik bir şekilde hazırlanarak servis edilmektedir. Lezzeti yerinde kabak borani yapabilmek için sizler için hazırladığımız yapım aşamalarını takip etmeniz yeterli olacaktır. İşte kabak boranin adım adım yapım aşamaları;
İlk olarak kabakları güzelce yıkayın ve kabuklarını soyunArdından tüm kabakları küp küp olacak şekilde doğrayınSoğan ve sarımsağı ince ince doğrayınUygun bir çelik tencereyi ocakta kızdırın ve etleri tencereye alınEtler suyunu salıp, tekrar çekene kadar kavurunEtleri iyice kavurduktan sonra içerisine üç kaşık sıvıyağ ilave edin ve doğradığınız soğanlar ile sarımsakları da tencereye ekleyinTüm malzemeleri güzelce karıştırdıktan sonra kabakları tencereye ekleyinBirkaç dakika kavurma işlemine devam edin ardından haşlanmış nohutları da tencereye ekleyinÜzerine altı su bardağı kaynar su ilave ederek karıştırınSu kaynamaya başladıktan sonra iki kepçe kadar yemeğin suyundan alın ve süzme yoğurt ile karıştırınYemeğin suyu ile karıştırdığınız süzme yoğurdu yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak yemeğe ilave edinTuzu ekledikten sonra kurutulmuş biberleri de yemeğe ekleyinOcağı en kısık ayara alın ve etler yumuşayana kadar ortalama olarak kırk dakika boyunca pişirinYemeğiniz piştikten sonra ayrı bir tavada dört kaşık kadar sıvıyağını kızdırın ve içerisinde bir tutam toz kırmızı biberi ekleyinBu yağlı biber karışımını da tencereye ilave edin ve ocağı kapatınHazırladığınız kabak boraniyi sıcak sıcak servis edebilirsinizKabak Boraninin Püf NoktalarıKabak borani yaparken mutlaka süzme yoğurt kullanılması gerekir. Farklı bir yoğurt türünün kullanılması, bu yemeğin kıvamının tutmamasına neden olacaktır. Aynı zamanda yoğurdu yemeğe dahil etmeden önce mutlaka yemeğin suyu ile seyreltilmesi ve yavaş yavaş yemeğe ilave edilmesi gerekir.

Back To Top