İzmir köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Köfte çeşitleri, Türk mutfağında oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Her biri birbirinden farklı yapım aşamasına sahip olan köfteler, yediden yetmişe herkes tarafından sevilerek tüketiliyor. Özellikle İzmir köfte, Türkiye’nin hemen her yerinde en sık tüketilen köfte türü olarak karşımıza çıkıyor.
Bu yazımızda sizlere, gerçek İzmir köftenin yapılması için gerekli malzemelerin neler olduğunu ve bu köfte çeşidini yapmak için bilmeniz gereken tüm püf noktalarını aktaracağız.
İzmir Köfte Tarifi Malzemeleriİzmir köfte, İzmir yöremizin en popüler yöresel tatları arasında yer alıyor. Genel olarak İzmirlilerin sofrasında sıklıkla yer alan bu lezzet aynı zamanda İzmir’de yer alan lokanta ve restoranlarda da bulunuyor. İzmir’de yapılan köftenin tadını evinizde yakalamak için sizler için kaleme aldığımız bu yazımızın ayrıntılarını okumaya devam edebilirsiniz. Yöresel bir lezzet olan İzmir köfte yapmak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmaktadır;
500 gram dana kıyma (köftelik)1 adet kuru soğan1 diş sarımsak1/2 adet bayat ekmeğin içi1/2 çay bardağı maden suyu1 adet yumurta1/4 adet maydanozun sadece yaprakları1,5 çay kaşığı tuz1 tutam kimyon1/2 çay kaşığı karabiberİzmir köfteyi pişirmek için gerekli olan malzemeler;
2 su bardağı sıvıyağ2 yemek kaşığı tereyağıİzmir köfte için gerekli olan diğer malzemeler;
4 adet patates4 adet biber2 adet domatesİzmir köftenin sosu için gerekli olan malzemeler;
1 yemek kaşığı domates salçası1 su bardağı domates rendesi1 su bardağı sıcak su1 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı kekikİzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?İzmir köfte yapmak için yukarıda yer alan malzemeleri kullandığınız taktirde, ortalama olarak dört kişilik bir servis elde edebilirsiniz. İzmir köftenin hazırlık süresi otuz dakika sürerken, köftelerin pişmesi ve servise hazır hale gelmesi için gerekli olan süre ise kırk beş dakikadır. İzmir köfteyi tam tadında ve tam kıvamında yapabilmek için takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır;
İzmir köfte için ilk olarak bayat ekmek içini maden suyu ile ıslatın ve suyunu sıkın. Soğanı rendeleyin ve suyunu sıkınMaydanozları ince ince doğrayın ve sarımsağı ezinDerin bir kasede köfte malzemelerinin hepsini birleştirin ve yoğurun. Bir süre buzdolabında dinlendirinBu sırada patatesleri soyun ve iri dilimler halinde kesin. Patatesleri yıkayın ve kurulayın. Ardından sadece dışları renk alana kadar sıvıyağda kızartın. Kızarttığınız havluları kağıt havlu üzerine aktarın ve az miktarda tuz serpinKöfte harcını buzdolabından alın ve elinizi ıslattıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartınKoparttığınız parçaların hepsinin aynı boyda olacak şekilde şekil almasını sağlayınTavada tereyağını kızdırın ve köftelerin dışları renk alana kadar kızartınAynı tavada kalan yağın içerisine önce salçayı ve ardından da domates rendesini ekleyerek kavurunSıcak su ve baharatları ilave edin, bir taşım daha kaynatınOrta boy fırın tepsisine bir patates bir köfte olacak şekilde dizinBiberleri ve domatesleri de iri parçalar halinde doğrayarak, tepside kalan boşluklara yerleştirinMalzemeleri dizdikten sonra hazırladığınız sosu tüm malzemelerin üzerine eşit bir şekilde dökün200 derecelik fırında İzmir köfteyi ortalama olarak yirmi dakika pişirinPişme aşaması tamamlandıktan sonra İzmir köfteyi sıcak sıcak servis edebilirsinizİzmir Köftenin Püf Noktalarıİzmir köfte yapmanın en önemli püf noktalarından biri, köfte harcının hazırlanması sırasında maden suyunun kullanılmasıdır. Ortalama olarak 200 derecelik fırında yirmi dakika pişmesi gereken İzmir köfte, kullanılacak olan fırının türüne göre daha uzun sürede ya da daha kısa sürede de pişebilir. Bu nedenle, pişirme sırasında kontrollü olunmasında fayda olacaktır.

Back To Top