BMGK’dan işgal gibi karar! KKTC’den BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılmasına tepki

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması için sadece Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin onayının alınması prosedürünün kabul edilemez olduğunu belirtti.
KKTC Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, BMGK’nın Kıbrıs’ta görev yapan BMBG’nin görev süresini bir yıl daha uzattığı hatırlatılarak, bu uzatma kararıyla yanlı tutumu bir kez daha devam ettirmeyi tercih ettiği belirtildi.
BMGK kararında “federasyon” temelli çözüme de atıf yapması eleştirilen açıklamada, “Kararda gasbettikleri statünün devam etmesini sağlamasından dolayı Rum tarafınca desteklenen ve başarısızlığı defaten ispatlanıp tüketilen federasyon zeminine atıf yapılması Güvenlik Konseyi’nin yanlı tutumunun en sarih göstergesidir” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, yeni ve resmi bir müzakere sürecinin ancak Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi halinde mümkün olabileceği vurgulanırken BM Güvenlik Konseyi kararı, Kıbrıslı Rumların yıllardır devam eden ihlallerini cesaretlendirmekte ve Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin adada istikrarı sağlamak için attığı adımları tehdit eder nitelikte olduğu belirtildi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) KKTC ve ara bölgede yürütmekte olduğu faaliyetlerini yasal bir zemine oturtmasının ve karşılıklı kabul edilebilir bir yöntem bulmasının gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, “BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması hususunda sadece GKRY’nin rızasının aranması prosedürü sürdürülebilir değildir” denildi.
BM Güvenlik Konseyi kararında özel statülü tampon bölgede yer alan Pile köyündeki duruma ilişkin ifadelerin yer almasına da tepki gösterilen açıklamada, köyde yaşayan vatandaşların talebi üzerine yapımına başlanan yolun BM’nin yanlı yaklaşımına kurban edilmek istendiğine dikkat çekildi.
Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün görev süresinin uzatılması ise kamuoynda üstü kapalı işgal olarak değerlendirildi.
KKTC güvenlik güçleri ile BM Barış Gücü askerleri arasında gerginlik yaşanmıştıGeçen ağustos ayında Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında Pile-Yiğitler yolunun yapımına müdahalesini gerginliğe yol açmıştı.
BM Barış Gücü askerleri, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni engellemek üzere sabah saatlerinden itibaren projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirmişti.
Türk tarafının yetkililerini ve yol yapım araçlarını engellemek isteyen BM Barış Gücü askerleri, ayrıca araçlarını KKTC topraklarına park etmişti.
KKTC güvenlik güçleri ise BM’ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırmıştı.
Pile-Yiğitler yolu yapımı sırasında BM Barış Gücü askerleri ile çıkan arbedede, 8 KKTC polis memurunun yaralandığı açıklanmıştı.
Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü’nün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarında Pile-Yiğitler yolunun yapımına müdahalesini kınamıştı.

Back To Top