Bitlis’te görülmesi gereken 9 yer

Ülkemizin önemli kentlerinden biri olan Bitlis, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Kaleleri ve İslami eserleri ile ön plana çıkan şehrin tarihi geçmişi Neolitik Çağa kadar dayanmaktadır. Bu da kentin tarihinin yedi bin yıl öncesine kadar dayandığını göstermektedir.
Ülke sınırlarımız içerisinde bulunan Bitlis ziyaretlerinizde mutlaka görmeniz gereken önemli yapıları ve diğer lokasyonları sizler için kaleme aldık.
Nemrut Krater GölüTürkiye’nin dünyaca ünlü güzelliklerinden biri olan Nemrut Krater Gölü hem oluşumundaki mucizesi hem de doğal manzarası ile herkesi büyülemeyi başarıyor. Nemrut Krater Gölü aynı zamanda dünyadaki en büyük ikinci krater gölü olarak da bilinmektedir. Toplamda on iki kilometrelik bir alana yayılan göl, beş ayrı gölün birleşiminden meydana gelmektedir. Gölün çevresinde ise kamp yapacak alanlar yer alır.
Bitlis KalesiŞehrin simgelerinden biri olan Bitlis Kalesi’nin iki bin üç yüz yıl önce inşa edildiği düşünülmektedir. Şehrin merkezinde yer alan kale, Osmanlı ve Selçuklular dönemlerinde bazı değişikliklere uğramıştır. Kalenin elli metreyi aşan surlarından Bitlis’in en güzel manzarasına tanıklık edebilirsiniz.
Tarihi Bitlis ÇarşısıBitlis ziyaretlerinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Tarihi Bitlis Çarşısı’dır. Özellikle yöresel ürünler almak ve hediyelik eşyaları incelemek için bu çarşıyı baştan sona gezmeniz gerekir. Arnavut kaldırımlı sokaklarda dizilen düzenli dükkanların yanı sıra bu alanda çok sayıda restoran ve kafede yer almaktadır. Aynı zamanda Tarihi Bitlis Çarşısı, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de yer almaktadır.
Ahlat Selçuklu Mezar TaşlarıBitlis’in tarihi ve kültürel miraslarından biri olan Ahlat Selçuklu Mezar Taşları, Van Gölü’ne oldukça yakın bir konumda yer alır. Ahlat ilçesindeki Türk – İslam mezarlığında yaklaşık olarak sekiz bin civarında mezar taşı yer alır. UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne dahil olması beklenen bu bölge, Selçuklulardan Bitlis’e kalan en değerli miras olarak kabul edilmiştir.
Bitlis Etnografya MüzesiBitlis Etnografya Müzesi, Bitlis’in binlerce yıllık geleneklerini ve sosyal-kültürel yaşamını gözler önüne seriyor. Oldukça farklı bir koleksiyona sahip olan müzede, artık kaybolmak üzere olan mesleklere yönelik balmumu heykellerde yer alıyor.
Çifte KümbetlerVan Gölü’ne oldukça yakın olan Çifte Kümbetler, Ahlat’ın simgeleri arasında yer alıyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu yapı, 1200’lü yıllardan günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Çifte Kümbetler aynı zamanda farklı boyutlara sahip olması ile de dikkat çekmektedir. Küçük olan kümbet, Esen Tekin Hatun ve Hüseyin Timur için yapılmıştır. Büyük olan kümbet ise Şirin Hatun ve Bugatay Aka için inşa edilmiştir.
Süphan DağıBitlis ziyaretlerinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri de Süphan Dağı’dır. Ülkemizin üçüncü en büyük dağı olan Süphan Dağı, tek bir ilçe sınırları içerisinde yer almıyor. Patnos, Malazgirt, Ahlat ve Adilcevaz ilçeleri Süphan Dağı’na sahip olan lokasyonları oluşturuyor.
Ahlat Müzesiİlçenin tek müzesi olan Ahlat Müzesi, Urartu Dönemi’nden Osmanlı Dönemi’ne kadar çok sayıda esere ev sahipliği yapmaktadır. Tarihe merakı olan kişilerin bu müzeyi mutlaka ziyaret etmesi ve geçmişe dair daha önce görmediği eserleri görmesi gerekir.
İslahiye MedresesiBitlis merkezde yer alan İslahiye Medresesi, Selçuklu Dönemi’nden kalan eserlerden birisidir. İnşa yılının 1216 olduğu bilinen bu medrese, on altıncı yüzyılda ciddi bir hasar almıştır. O dönemde Bitlis Hanı Beşindi Şerefhan, medresenin onarımını üstlenmiştir.

Back To Top