“Bangladeş halkı yeniden bağımsızlığına kavuştu”

Bangladeş’te Şeyh Hasina hükümetinin devrilmesiyle yeni bir siyasi dönem açılırken Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi de ülkenin yeniden inşasına görüş ve fikirleriyle önemli katkılar sağlıyor. Bangladeş Cemaat-i İslami heyeti, Bangladeş’teki soykırımı araştırmak üzere ülkeye gelen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ekibinin daveti üzerine Birleşmiş Milletler Ofisi’nde bir toplantıda bir araya geldi.
YENİ HÜKÜMET TALEP ETTİ, BM HEYETİ BANGLADEŞ’E GELDİToplantının ardından Dr. Syed Abdullah Muhammed Taher, gazetecilere brifing verdi. Taher, “Bangladeş’te 5 Ağustos öğrenci ayaklanmasıyla tarihi bir değişim sağlandı. Bangladeş halkı yeniden bağımsızlığına kavuştu. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’na bağlı bir araştırma ekibi, mevcut geçici hükümetin, devrim sırasında işlenen cinayetler, baskılar ve işkencelerle ilgili talebi üzerine Bangladeş’i ziyaret ediyor. Farklı partilerle, gruplarla görüşüyorlar. Bangladeş Cemaat-i İslami’yi de davet ettiler. Görüşlerimizle sürece katkı sağladık” diye konuştu.
DİKTATÖRLÜK REJİMİ HALKIMIZA ÇOK ZULMETTİDr. Syed Abdullah Mohammad Taher, “Birleşmiş Milletler heyeti, önceki diktatörlük rejiminin bu ülke halkına karşı işlediği çeşitli zulümlerin ve cinayetlerin ayrıntılarını öğrenmek istediklerini söyledi, biz de onlara bu konuda bilgi verdik. Avami Partisi, 1972-75 yılları arasındaki iktidarı döneminde 30 bine yakın insanı öldürdü. 2009’da iktidara geldikten sonra da bir dizi cinayet vakalarının işlenmesine sebep oldular. Başkentin Şapla meydanında Hefazet-i İslam katliamını da heyete anlattık. Son olarak 5 Ağustos’ta başlayan öğrencilerin özgürlük eylemlerinde işlenen katliamları da anlattık. Rejim güçleri, protestocu öğrencileri helikopterden atarak katletti. Orada 1,5 yaşındaki çocuklardan yaşlılara kadar Bangladeşlileri hunharca katledildiler. Biz buna soykırım diyoruz. Bu vahşeti soykırım olarak tanımlayarak adil yargılama çağrısında bulundum” ifadelerini kullandı.
DAVA İÇİN ÖZEL MAHKEME KURULMALIDevrilen rejimin suçlarıyla ilgili açılacak dava için özel bir mahkeme kurulması gerektiğini söyleyen Dr. Muhammed Taher  “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin bazı yasalarında değişiklik yaparak, ‘İnsanlığa Karşı Suç’ adı altında mahkemenin konuyu doğru şekilde soruşturabilmesi ve yargılaması için Bangladeş ile işbirliği yapmalarını talep ediyoruz. Teknik konuları hükümetle görüşecekler ve soruşturma başlayacak. Esas olarak Bangladeş hükümetini bu konuda desteklemeye gelecekler. Biz kendilerine bir an önce yargılamanın başlatılması gerektiğini söyledik. Adalet şeffaf bir şekilde sağlanmalı. Gerekirse mevcut yasada değişiklik yapılmalı. Konuyla ilgili uzmanlara danışılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Back To Top